29 Mayıs 2010 Cumartesi
Hamileliğinizin Seyri: 1. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta içinde , yumurtlama ile birlikte sağ veya sol Fallop tüpünüze atılacak yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar.Yumurtlama adı verilen süreç adet döngünüzün yaklaşık 14. gününde gerçekleşir.Fallop tüpleri rahmin sağ ve solunda yer alır. Bu kanallarda yumurta hücresinin rahme aktarımı için gerekli tüycükler yer alır.Yumurtalıklarda oluşan yumurta hücresini bu tüycükler yakalayarak Fallop tüplerine atar ve döllenme burada gerçekleşecektir.Gebelik planladığınıza göre bu adet döngünüzde korunmayacaksınız demektir.Bu hafta içinde kendinizi anne olmaya hazırlamaya başlamalısınız. Alkol sigara gibi alışkanlıklarınız varsa bunları bırakmalısınız.
- Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu hafta bebeğiniz henüz daha oluşmadı.
Hamileliğinizin Seyri: 2. Hafta
-Vücudunuzdaki Değişimler
Son görülen adet kanamasının belirtileri bu hafta kaybolur. Sperm tarafından döllenecek yumurta hücresi bu hafta içinde sağ veya sol yumurtalığında olgunlaşmakta.Yumurta folikül adı verilen içi sıvı dolu bir yapı içinde olgunlaşır. En başta 0.15 milimetre çapında olan folikül en olgun haliye 18-20 milimetre çapına kadar ulaşır.Folikül bu çapa ulaştığında hormanların etkisiyle çatlar ve yumurta hücresi salınır.Bu arada rahim tabakası da bebeğin gelişimine uygun olarak hazırlanmakta.Yumurtlama 28 günlük adet döngünüzün muhtemelen 14. gününde gerçekleşecek. Adet döngünüz adet kanamanızın ilk günü ile bir sonraki adet kanamanızın ilk günü arasında geçen süredir.Rahim içi her ay bebeğin gelişimine tekrar hazırlanır. Fakat bebeğin gelişimi için tam olarak hazırlanması yumurtanın döllenmesinden sonra progesteron hormonunun salgılanması ile gerçekleşir.
- Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu hafta yumurtalıklardan sperm tarafından döllenmeye hazır yumurta hücresi salgılanır.
Hamileliğinizin Seyri: 3. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Yumurtalıklardan salgılanan yumurta hücresi Fallop tüplerinde ilerlemeye başlar.Gebeliğin gerçekleşmesi için Fallop tüplerinde yol alan yumurta hücresinin salgılandığı ilk saatlerde spermle karşılaşması gerekir.Fallop tüpünde yer alan tüycükler sayesinde yumurta rahme doğru ilerler ve burada sperm hücreleri topluluğu ile karşılaşır.Yumurta en güçlü sperm hücresini kabul eder ve diğer spermlerin yumurtaya girişi engellenmiş olur. Bazı kadınlarda yumurta hücresinin salınımıyla birlikte kanama gerçekleşir.Bu haftada vücudunuz aynı zamanda Erken Hamilelik Faktörü(EPF) adı verilen bir hormon da salgılar.Bu hormon vücudunuzu bebeğin vücuda uyumunu ve yabancı madde olarak görülmesini engellemek içindir.
- Bebeğinizdeki Gelişimler
Spermin yumurta içine girişinden sonra yumurtanın rahime ulaşacağı 7-10 gün sürecek bir yolculuk başlar. Bu süreçte sperm kromozomlarını yumurta içine bırakır. Yeni canlı oluşmuştur.Ve hücre bölünmesi başlar. Bu hücre bölünmesi ile ortaya çıkan canlıya' morula' adı verilir. Morula oluştuğunda neredeyse rahme ulaşmıştır.Ayrıca spermin kromozom yapısından bebeğinizin cinsiyeti artık bellidir.
Hamileliğinizin Seyri: 4. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta normalde adet görmeniz gerekirken, görmeyeceğiniz için hamilelik ihtimalinizi değerlendirirsiniz.Gebelik testi HCG hormonunun ölçümü ile gerçekleşir.Bu hafta adet görmeseniz bile adet öncesi belirtileri görebilirsiniz.Bunların arasında yorgunluk,ani ruh hali değişimleri, göğüslerde dolgunluk,uykuya eğilim ve bel ağrısı yer alabilir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu haftada artık anne ve babanın genetik yapılarına benzer ama apayrı bir genetik yapıya sahip olan bebeğinizin ilk hücresi oluştu.Zigot adı verilen hücre hızla bölünmeye başlar.Morula aşamasındayken rahme ulaşan canlıya artık blastosist adı verilir.Blasosistin çapı 0.1 mm-0.2 mm arasındadır.Blasosist rahim içinde beslenme açısından kendine en uygun yere yerleşir.Bu da damarların bol olduğu rahim arka duvarının üst kısımlarıdır.Bu haftada bebeğin implantasyon adı verilen rahim içine yerleşme dönemi başlar.Rahim içine yerleşen bebek HCG hormonunu göndererek illemin tamamlandığını anneye haber verir.Bebeği oluşturacak hücrelere embryoblast denir.Bu hücreler hem bebeğin içinde bulunacağı plezenta oluşana kadar bebeği taşıyacak yolk kesesini hem de bebeğin oluşumu için gerekli diğer tabakaları oluştururlar.Bu yapı disk şeklinde olduğunda embriyonik disk adı verilir.
Hamileliğinizin Seyri: 5. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta uykululuk hali çok artar.Belirtilerinizn çoğu geçen hafta gibi olacaktır.Bazı kadınlar hormon değişimlerinden dolayı başağrıları yaşayabilirler.
-Bebeğinizdeki Gelişimler Bebeğiniz bu dönemde 0.2-0.4 mm uzunluğunda oval bir disk şeklindedir. Bebeğinizin organları oluşmaya başlar.Ektoderm adı verilen yapı şunları oluşturur:Beyin-omurilik, duyu organları,sinir sisteminin tüm parçaları, cilt,saç,tırnak,dişler,dış dünyaya açık tüm boşluklar,ter,meme ve gözyaşı salgı bezleri.Endoderm adı verilen yapı şunları oluşturur:Sindirim sistemi ve aksesuarları,solunum sistemi,idrar torbası ve tiroid bezini.Mezoderm adı verilen yapı şunları oluşturur:Kaslar,kemikler,lenf sistemi,dalak,kalp ve dolşaım sistemi,böbrekler ve üreme organları.Bebeğinizin boyu bu haftanın sonuna doğru 1.5-2 mm olacak. Bu haftanın ortalarında bebeğinizin kalbi atmaya başlayacak.Bebeğiniz bu hafta embryo.
Hamileliğinizin Seyri: 6. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta gebelikte salgılanan hormonlar arttıkça gün boyunca da sürebilecek sabah bulantısı şikayetleriniz artar.Bazı gıdaları canınız çok çekerken bazılarının kokusuna bile dayanamayabilirsiniz.Bazı anne adayları bu dönemde parfüm kokularına, hatta kendi eşlerinin kokularına kadar duyarlı olabilirler.Bu belirtiler normal ve geçicidir.Bulantılar gebeliğin sağlıklı devam edişinin göstergesi olduğu gibi bulantı şikayeti yaşamadan sağlıklı bebekleri olan anneler de vardır.Bu dönemde bulantı dışında sık sık idrara çıkma,yorgunluk,uykuya eğilim,baş ağrıları gibi belitiler de ortaya çıkabilir.Yorgunluk ve uykuya eğilim vücüdunuzun gebelik öncesi dönemdeki açığını kapatmak içindir. Fırsat buldukça uyumak bu beli,rtilerin yokolmasını hızlandırır.Meme uçlarınızda koyulaşma,memelerinizde dolgunluk ve büyüme, beraberinde ağrı da görülür.Sık sık acıkma da gözükür.Doktorunuzun özel uyarıları dışında cinsel ilişkiye girmenizde gebeliğinizin son dönemlerine kadar sakınca yoktur.Saç boyama,manikür gibi şeylerden çok gerekmedikçe kaçınmalısınız.Alkol,uyuşturucu,sigara gibi maddelerden uzak durmalısınız. Hamilelik döneminde salgılanan bazı hormonlar annenin sigaradan soğumasını sağlayabilir. Bu haftadan itibaren düşük belirtilerine karşı dikkatli olmaya başlamalısınız.Kanama ve ağrı düşük tehdidinin en önemli belirtileridir. Fakat her kanama ve ağrı düşük belirtisi değildir. Yine de böyle bir durumda doktor mayenesi zorunludur.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu hafta sizden bebeğinize oksijen ve besin maddesi götürecek, bebeğinizden de size karbondioksit ve artık maddeleri getirecek plezenta işlevine başlar.Bebeğinizin boyu bu haftanın sonunda 4-6 mm ye ulaşacak.Bu hafta iç kulak ve gırtlak oluşmaya başlar.Kalp damarlara kan pompalamaya devam eder.Üst ve alt kaburga tomurcukları bu hafta ortaya çıkar.Karaciğer, pankreas, akciğerler ve mide artık çok hafif olarak bellidir.
Hamileliğinizin Seyri: 7. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bulantı ve kusmalarınız şiddetliyse biraz kilo kaybetmiş olabilirsiniz.Hormonlara bağlı olarak bir bunalım yaşayabilirsiniz.Bu dönemde gebelik derslerine partnerinizle birlikte gitmek sizi rahatlatmaya yardımcı olur.Ayrıca gebeliğin ilk dönemlerinde çeşitli şikayetlerden dolayı istirahat etme gereksinimi duyacağınızdan günlük hayatınızı buna uygun olarak düzenlemeniz gerekebilir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğiniz bu hafta sonunda 10-12 mm ye ulaşır. Göbek kordonu, gözler, göz kapakları,kulaklar,ağız,burun kökü ve burun delikleri taslaklar halinde ortaya çıkmaya başlar.Bebeğinizin kol,bacak,diz,dirsekelve ayak parmakları ve tırnakların taslakları ortaya çıkmış durumdadır.Bebeğiniz amniyos kessi adı verilen bir koruyucu sıvının içinde koruma altındadır.Bu sıvı onu ısı değişiklikleri, darbelerden korur ve rahimde rahatça gelişebilmesi için uygun ortamı hazırlar.Bebeğiniz gebeliğiniz boyunca 3 set böbrek değiştirecek. Bu hafta bu setlerin ikincisi oluşur.
Hamileliğinizin Seyri: 8. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta rahminiz artık prtakal büyüklüğüne erişir.Rahminiz büyüyerek mesaneniz üzerine baskı yaptığından sık sık idrara çıkma yşanabilir. İlerleyen haftalarda yer çekiminin etkisiyle rahim büyüyerek mesanenin üzerinden kalksa da daha da büyüdüğünde tekrar mesaneye baskı yapacaktır.Hormonların etkisiyle bu dönemde cilt problemleri yaşanabilir.Gebelikte cildin yağ salgısı arttığı için cilt sivilceye elverişli duruma gelebilir.Bu sivilce dönemi genellikle ilk trimester denilen ilk 13 haftalık dönemden sonra kaybolur. Bazı gebeliklerde gebeliğin sonuna kadar devam edebilir.Bu haftada 2 adet döngüsü dönemi geçirildiğinden,yalancı hamilelik ihtimali de ortadan kalktığından, ilk detaylı check up için uygun bir zamandır.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin boyu bu hafta yaklaşık 15 mm.İlk vücut hareketleri de geçen haftanın ortalarından itibaren başlamış durumdadır.bu hafta bebeğinizin dil ve dudaklarının oluşumu da tamamlanır.Diş ve damak yapısı bu haftanın sonunda belirginleşir.Lens, bağırsaklar, pankreas bu hafta iyice belirginleşmeye başlarken, akciğerlerin oluşumu hızlanır.Bebeğinizin taslak iskelet dokusu oluşmakla birlikte şu anda kıkırdak yapısında ve kemikleşmeye başlıyor.El ve ayak parmakları tam olarak belirgin olmasına rağmen perdelerle birbirlerine yapışıklar.Bebeğiniz bu hafta geçen haftaki ağırlığının iki katına ulaşmıuş durumda ve yaklaşık 2 gram ağırlığa sahip.Bebeğinizin yumurtalık ya testisleri bu hafta oluşmaya başlayacak.
Hamileliğinizin Seyri: 9. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bilgisayar ve monitörlerdeki ışınların bebeğinize zarar vereceğinden korkmayın.Göğüslerinizdeki dolgunluk ve hassasiyet biraz daha artmış olabilir. Bu dönemde alttan destekli sütyenler kullanmalısınız.ratan hormonların etkisiyle mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler yaşayabilirsiniz.Ayrıca mideniz hiçbirzaman aşırı dolu olmamalıdır. Kişiden kişiye değişen ve mide yanması yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız.Ayrıca dolu bir burun ve burun kanamaları hamilelikte sık sık görülür.Kendinizi yorgun ve uykulu hissetmeye devam edeceksiniz.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin boyu bu haftada 25 mm ye kadar ulaşır. Bu haftada bebeğinizin yüzünde önemli değişiklikler meydana gelir.Dudak ve gözler gelişimini sürdürürken, ağız açma kapama hareketleri de başlar.Gözleri bu hafta yüzün iki tarafında yer alırken yüzün ortasına doğru hareketleri de başlar.Bağırsaklar ise önceleri kordonun içinde yer alırken yavaş yavaş katın içinde kendileri için oluşan boşluğa doğru hareket etmeye başlarlar.Bebeğinizin bu hafta sonundaki boyu 4 cm ye ulaşırken , ağırlığı 4 gr civarındadır.Bebeğiniz ani hareketler yapabilir.Kemiklerin sertleşmesi devam etmektedir.
Hamileliğinizin Seyri: 10. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Uzun süreli oturmak ya da uzun süreli ayakta durmak dolaşım sisteminizi yavaşlatır. Bu da varis, basur ve ayakların şişmesi gibi şikayetlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.İki saatte bir en az 10 dakika dolaşmalısınız.Dolaşmak bacak kasları arasında yer alan toplardamarları harekete geçirir.Otururken sandalyenin dizinizin arka kısmını kememesine diikkat etmelisiniz.Bu bölgeye en ufak bir basınç, bacağpın alt kısmından kalbe dönen toplardamarların yolunu engeller.Bu hafta genelde bulantı şikayeti azalır. Bazzı anne adaylarında bu şikayet şiddetli olarak birkaç hafta daha devam edebilir.Bazı anne adaylarında, huzursuzluk, keyifsizlik, ani sinirlenme gibi belirtiler gebelik hormonlarının etkisiyle ortaya çıkabilir fakat bunlar geçici belirtilerdir.Gebelikte kan hacmi %40-50 oranında arttığından özellikle meme ve bacak bölgelerinde toplar damar belirginleşmesi yaşanabilir. Bu varis olacağı anlamına gelmese de önlem alınması gereklidir.Kilo alımı gebelikten gebeliğe ve anne adayına göre değişir. Eğer gereğinden fazla kilo alıyorsanız bu çok su tutulumuna bağlıdır.Bu kilolar doğumdan sonra rahatça verilebilir. Daha kilo almamış, hatta vermiş olsanız bile daha sonraki haftadan itibaren yaklaşık 450 gr lık bir kilo alımı bekleyebilirsiniz.Gebelikte asla diyet yapmamalısınız.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu haftaki en önemli değişiklik bebeklerinizin böbreklerinin idrar üretmeye başlamış olmasıdır.Üretilen idrar bebeğiniz tarafından amniyos kesesine boşlatılır. Bebeğiniz bu sıvıyı yutar ve bu hafta çalışmaya başlayan bağırsaklar bu sıvıyı emerler.Bağrsaklardan kana ve buradan da tekrar böbreklere giden sıvı bebeğinizin idrar yapmasıyla tekrar ortama bırakılır. Bebeğinizin gelişimi açısından çok önemli olan amniyos sıvısının devamlılığı bu şekilde sağlanır.İdrar normalde zehirli atık maddeleri içermesine rağmen, bebeğinizin böbrekleri henüz atıkları vücuttan uzaklaştırma görevini üstlenmediklerinden bebeğinizin idrarı zararsızdır, bakteri içermez.Karaciğer bu haftada çalışmaya başlar ve kan üretimi görevini üstlenir.Zehirli maddeleri vücuttan uzaklaştırmakla görevli karaciğer ve böbreklerin bu işlevini plesenta gerçekleştirir.Bebeğinizin genital organları bu hafta belirginleşmeye başlasa da gelecek haftanın sonuna kadar seçilemezler.Bebeğinizin göz rengini belirleyen iris tabakası bu hafta oluşur. Göz kapakları bu hafta oluşurken ileri gebelik haftalarına kadar kapalı kalırlar.Bu hafta bebeğinizin embriyonik kuyruğu kaybolur.
Hamileliğinizin Seyri: 11. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftada bel ağrısı şikayetleriniz artabilir. Bunun sebebei belinizi yanlış kullanmanızdır. Rahim büyüdükçe ağırlık merkezi öne doğru gelir. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu da bel ağrılarına sebep olur.Gebelikte bel ağrıları genellikle 20. haftadan sonra ortaya çıksalar da daha önceden önlem almak önemlidir. Alınabilecek önlemler:Belinizin arkası ve koltuk arasında hiç boşluk olmamalıdır.Yerden birşey alırken belinizden değil, dizlerinizi bükerek eğilmelisiniz.ortopedik özellikli yatak edinmelisiniz.Karnınızın büyümesine direnmeyin.Hormonlarınızın yarattığı değişikliklerden dolayı tırnaklarınız ve saçlarınız daha hzılı uzamaya başlar.Anne adaylarının çoğu bu dönemde 450 gr civarında kilo alırlar fakat bu annenin kilo yapısına çok bağlıdır.Besleyiciliği yüksek ve kalorisi düşük gıdalarla beslendiğiniz sürece yağ depolanmasından korkmayın. Vücudun su tutulumu anneden anneye değişir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğiniz en hızlı bu haftada gelişir ve organ gelişimi neredeyse tamamlanır.Bu hafta bebeğinizin baş-vücut oranı normalleşmeye başlar.Dış kulak yolu ve kulak zarının bu hafta oluşması ile birlikte bebeğinizin dış dünyayla bağlantıya geçtiğini söyleyebilirsiniz.İşitme duyusunun tamamlanması 24. haftadan sonra gerçekleşecek olsa da bebeğiniz rahim içine ve kendi bedenine dokunarak tanımaya başlar.Buna gelecek hafta tat alma duyusu eklenir. Bebeğiniz öğrenmeye başlar. Bebeğinizin hafızası kayıt yapmaya başlamıştır.Ayak ve el parmakları arasındaki perdeler kalkarken, bebeğiniz ellerini açıp kapamaya başlayabilir.Siz daha hişssetmeseniz ile attığı tekmeler bu hafta sıklaşmaya başlar.Bebeğinizin Down Sendromu kontrolü bu hafta ve bu haftayı takip eden 2 hafta içinde gerçekleştirilecek testlerle gerçekleştirilir.Bebeğinizin bu hafta boyu 7 cm civarında, ağırlığı ise 8 gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 12. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftada rahminiz büyüdüğü için mesaneniz üzerindeki baskı kalkar ve sık sık tuvalete gitme itiyacınız ortadan kalkar.Bulantılar ortadan kalkamaya başlarken yorgunluk ziyaretleri de azalır.Bu haftalarda kan hacmi artışından dolayı bağağrısı şikayetleri artar. Bu şikayetler gebeliğin ilerki dönemlerinde azalır.Hormonlardan dolayı cildinizde değişiklikler meydana gelir. Fakat değişikliğin çeşidi anneye göre değişir. Bazı annelerde ciltler gerginleşip güzelleşirken, bazılarında sivilcelenme yaşanır. halk arasında bu durum 'kız çocuğun annesinden güzelliğini ödünç alması' olarak anılır.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu hafta bebeğinizin tüm organları oluşmuştur. İşlevi ve yapısı belirlenen organlar yavaş yavaş büyümeye başlar.Parmaklarda tırnaklar ortaya çıkar ve saçlar uzamaya başlar. Bağırsaklarda peristaltik sindirim hareketleri başlamıştır.Bebeğiniz sık sık ağız açma kapama hareketleri yapar.bebeğiniz bu dönemde yutmayı öğrenmiştir fakat daha tam öğrenemediğinden hıçkırık tutar.Bebeğiniz bu haftadan itibaren parmağını emmeye başlar.Amuda kalkma, başının üzerinde dönme,takla atma, köprü kurma, rahim içinde yukarı tırmanma bebeiğinizin bu haftada rahatlıkla yapabildiği hareketlerdir.Rahim içindeki bebeğinizin kalbi dakikada 120-160 atar.Bunun nedeni rahim içinde oksijen miktarının az olmasıdır. Bebeğinizin kalbi gerekli maddeleri sağlamak için daha hızlı atar.İkizlerin bu haftalarında birbirlerine dokunma çabaları görülür.Bu haftada bebeğiniziz boyu 7 cm ve ağırlığı 14 gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 13. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu dönemde karnınızda ve sağ kasığınızda ağrılar ortaya çıkar. Bunun sebebi rahmin rahmi tutan bağlara göre daha çabuk büyümesidir. Bağların gevşemesiyle bu ağrılar ortadan kalkar.
Bebeğinizdeki Gelişimler
haftada bebeğinizin ses telleri hızla gelişir. Gözler yüzün iki tarafından ortaya doğru yaklaşırken kulaklarda dudak seviyesinden normal yerlerine doğru gelirler.Bebeğinizin yüzü insan yüzü şeklini almaya başlar.Bu haftadan itibaren bebeğinizin karaciğeri safra üretimine başlar.Kan şekerini düzenleyen insülin hormonu da bebeğinizin pankresında üretilmeye başlar.Bebğinizin akciğerleri henüz sıvı dolu olmasına rağmen, bebeğiniz solunum hareketleri yaparak solunum kaslarını çalıştırmaya başlar.Bu haftada bebeğinizin boyu 9 cm ye ulaşırken ağırlığı 26 gr.
Hamileliğinizin Seyri: 14. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
İkinci trimester(İkinci 3 aylık dönem) başladı. Bu dönem hamileliğinizin en rahat dönemidir.Bu dönemde vücut hamileliğe uyum sağlamıştır. Yorgunluğunuz devam ediyorsa dinlenmeye devam etmelisiniz.Bu dönemde gebelik hormonları en üst seviyeye çıktığından bulantı ve yorgunluk hissi azalır.Progesteron hormonunun etkisiyle tüm düz kaslarda oluşan gevşeme, bağırsak kaslarında da gerçekleşir. Bu da kabızlığa yol açar. Rahmin kalın bağırsağa yaptığı baskı da kabızlık şikayetini güçlendirir. Çözüm için lifi zengin besinler yemeli, tuvalet ihtiyacınızı ertelememelisiniz.Bu dönemde göğüs ve karnınızdaki toplardamarlar genişler. Meme uçlarınız büyür ve koyulaşır. emzirmeye uygun yapı için hazırlık hızlanır.
Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin solunum hareketleri artar.Gözler ve kulaklar gelişimini sürdürürken boyun uzar. Bebeğin başı harektlenir ve çeneye sabit pozisyondan kurtulur.El ve ayaklarını kendi isteğine göre hareket ettirebilir.Bu hafta bebeğinizin kalp atışları Doppler cihazı(ultrasonagrofide kullanılan Doppler cihazı değil, kalp atışlarını duymaya yarayan ufak bir el aletidir) ile dinlenebilir.Daha önce doğum yapmış anneler bebeklerinin hareketini bu hafta hissedebilirler. Bu haftada bebeğinizin boyu 10 cm, ağırlığı45 gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 15. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta rahminizi dışarıdan hissedebilirsiniz.Elinize top gibi yumuşak bir kitle gelecektir. Bebeğiniz burada.Kalbiniz hamilelik öncesine göre %20 daha fazla kan pompalamakta.Bu oran hamileliğiniz boyunca artacak ve %30-50 lere kadar yükselecek.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin kemik ve kas dokusu daha hızlı gelişmeye başlar. Bebeğinizin derisi çok ince ve şeffaf olduğundan damarlar seçilebilir.Lanugo adı verilen ipeksi cilt tüyleri de bu haftadan itibaren çıkmaya başlar.Bu haftada bebeğinizin cinsiyeti belirlenebilir.Bu haftada bebeğinizin boyu 12 cm ağırlığı 74 gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 16. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftada cildinizde güneşten dolayı lekeler oluşmaya başlayabilir. Bu lekelerin sebebi kanda artan östrojen hormonunun cildin rengini sağlayan pigment üretici hücreler üzerindeki etkisidir. Bu lekeler kalıcı değildir.Bu lekeleri makyajla kapatabileceğiniz gibi, güneşe karşı koruyucu kremler kullanmanız da gerekir.Vücuttaki kan miktarı %40-50 oranında arttığından dolayı bu dönemde buun tıkanıklığı ve burun kanamaları görülebilir.Allerjik bünyesi olan annelerde bu dönemde allerjilerde azalma olmasına rağmen bazılarında belirtiler artabilir, ya da yeni bir allerji çıkabilir.Bacaklarınızın arka kısmındaki kılcal damarlarda belirginleşme görebilirsiniz. Varis tehlikesini önlemek gerekir.Eğer bebeğinizin Down Sendromunu belirleyici 11. hafta-14. hafta testleri yapılmamışsa, 16. hafta-18. hafta testleri yapılmalıdır.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu haftada bebeğin bacakları kollarından daha uzundur. Rahim içindeki yer genişliğinden rahat hareket edebilirler.Bebeğin tırnakları uzamaya devam edebilir.Bu haftadan sonra anneler bebek hareketlerini hissetmeye başlar. Bebeğin kas ve kemikleri geliştikçe bu hareketler daha çok hissedilir.Bu haftada bebeğin cinsiyeti ultrason ile rahatça görülebilir.Bebğin kulakları tam olarak boyundan kafaya hareket eder.Bebeğiniz her 40-45 dakikada bir sidik torbasını boşaltmaya başlamıştır.Bebeğinizin boyu 17 cm ye ulaşırken ağırlığı da 110 grama ulaşır.
Hamileliğinizin Seyri: 17. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Rahminiz bu haftada göbek deliğinize ulaşır.Bebeğiniz bu haftada daha fazla kilo almaya başlar. Bu yüzden siz de daha fazla kilo almaya başlarsınız.Bu haftada 2-2.5 kilo kadar alabilirsiniz. Annelerin karın büyüklüğü birbirinden farklı olabilir. Bu farkın sebebi bağırsaklardaki gazın karnı daha şişirmesi olabileceği gibi, daha küçük karınlarda karın çevresindeki derinin gergin olmasıdır.11-14 testini yaptırmayan annelere en geç bu hafta içinde 16-18 testlerini yapmaları önerilir. Bazı durumlarda annelere amniyosentez önerilir. Amniyosentezde bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdan enjektör yardımı ile bir miktar alınarak Down Sendromu ihtimali kesin olarak belirlenir.Bu dönemde terleme ve vajinal akıntıda da artış olabilir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu haftada bebeğin cilt altı yağı hızla artar. Plezenta ve bebek aynı boyutlardadır.Bebğinizin kalbi günde 30 litre kan pompalar.Bebğin emme,yutma, göz kırpma refleksleri bu dönemde gelişir.Bebeğinizin bu dönemde kemiklerinde kalsiyum depolanması hızlandığından kalsiyum almanız çok önemlidir.Bebeğiniz asla kalsiyumsuz kalmaz ama sizin kemiklerinizdeki kalsiyum miktarınız azalabilir.Kalsiyum almanızın en iyi yolu kalsiyum takviyeli ilaçlar değil doğal beslenmedir.Bebeğiniz boyu bu haftada 18 cm e ağırlığı 150 grama ulaşır.
Hamileliğinizin Seyri: 18. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftada bebeğinize giden kan miktarının artması ve kan damarlarındaki gevşeme sebebiyle tansiyonunuz çok düşük değerlerde olabilir.Kalbinizin ani pozisyon değişikliklerine cevabı yavaşlar.Bu da aniden ayağa kalkınca tansiyonun düşmesi gibi sonuçlar doğurabilir.Baş dönmesi ve bayılma hissi gebelikte normal kabul edilir.Eğer bu şikayetler sık sık yaşanıp bilinç kaybı gibi ciddi şekilde sonuçlanıyorsa doktorunuzla görüşün.Tansiyonunuz düştüğünde bacaklarınızı kaldırarak, duvara dayamanız ve bu şekilde birkaç dakika yatmanız tansiyonunuzu yerine getirecektir.Evde sık sık kullanılan dijital tansiyon aletleri anne tansiyonunu doğru ölçmez bu yüzden tansiyon ölçümünün mutlaka konu hakkında eğitim almış bir doktor ya da hemşire tarafından yapılması gerekir.Artık geceleri uyumak çok zor olabilir çünkü bebeğiniz büyüyor. Gece yatarken destekleyici yastıklar koymayı deneyebilirsiniz.Ayrıca yatmadan önce tuvalete gitmeyi ihmal etmeyin.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Erkek bebeklerde bu haftadan itibaren prostat oluşmaya başlar.Bebeğinizin bağırsaklarında mekonyum adı verilen dışkı da bu haftadan itibaren oluşmaya başlar. Bebeğiniz bu haftada sık sık el ve ayak parmaklarını açıp kapar.Bu haftada bebeğinizin gözleri oldukça büyüktür, yavaş yavaş normale dönmeye başlar.Daha önce doğum yapmış anne adayları bebek hareketlerini 16. haftada hissetmeye başlayabilirken,ilk defa anne olacaklar bu hareketleri 22. haftaya kadar hissedemeyebilirler.Bebeğinizin hareketlerini ilk olarak, karnınızda bir kelebeğin kanat çırpması gibi hissedebilirsiniz.Daha sonra bebeğin büyümesine paralel olarak hareketler de güçlenecektir.Hissedilen hareketler 'tekmeleme','kol ve bacakların gerilmesi' ve 'vücudun dönmesi' olabilir.Bebek uyku ve uyanıklık durumuna göre saatte 8 ile 40 arasında hareket yapar. Anneler bu hareketlerden yalnızca 1 saniyeden uzun ve güçlü olanları hissederler.Her bebeğin baştan itibaren kendine özgü bir hareket alışkanlığı vardır.Bebeğin uyuması 20 dakika kadar kısa olabileceği gibi 2 saate kadar da uzun olabilir ve bu dönemde hareketler oldukça azalır. Ancak önceden çok hareket eden bir bebeğin bir saat boyunca hiç hareket etmemesi anormal kabul edilmelidir.Anne adayı böyle bir durumda bebeğinin hareketlerini iyice dinlemeli, gerekli durumda doktora başvurmalıdır.Özellikle hareketlerin ilk hissedilmeye başlandığı zamanlarda, anne adayları bebeklerinin hareket etmediği endişesine kapılabilirler. Fakat bu zamanlarda yalnızca en güçlü hareketler hissedilir.Bebeğinizin bu haftada boyu 20 cm, ağırlığı 210 gram civarındadır.
Hamileliğinizin Seyri: 19. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu gebelik haftasından itibaren cildinizdeki değişiklikler belirginleşir. Bunun sebebi gebelik hormonları ve gebeliğin mekanik etkileri(rahmin büyümesi)dir.Kloazma(gebelik maskesi)adı verilen yanak, burun ve çenede yanma ve kızarıklıklar ortaya çıkar. Bunlar güneşle daha da belirgin hale gelir. Bu lekeler genelde kalıcı olmasa da giderilmeleri zor olabilir.Bazı anne adaylarında büyümenin sonucu olarak karın,kalça ve memede çatlaklar ortaya çıkabilir.Bu çatlaklar kaşıntıya yol açabilir.Nemlendirici kremler ve badem yağı bu çatlakların kaşıntısını azaltmaya yardımcı olabilir.Bol sıvı almak ve sağlıklı beslenmek çatlakların şiddetini azaltabilir.Ancak çatlak oluşumuna eğiliminiz varsa hiçbir ilaç bunu önleyemez. Çatlaklar kalıcıdır ve kısa zamanda gümüş rengine dönerler.Çatlaklar genetik yapıya bağlı olarak anne adaylarının %50sinde oluşur.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Kalıcı dişler ilk süt dişlerinin arkasında oluşmaya başlar.Bebeğin her tarafında lanugo(vücut tüyleri) çıkar.Doğuma kadar da kalır.Bu haftadan itibaren vernix caseosa adlı madde üretilmeye başlanır. Bu madde krem kıvamında,beyaz, bebeğinizin cildini kaplayan ve koruyan bir maddedir.Bu maddenin işlevi bebeğinizi sürekli sıvı içinde kalmaktan korumaktır.Bebekler genellikle 34. haftada başaşağı pozisyon alırlar. Eğer bebeğiniz daha erken bir tarihte başaşağı pozisyon aldıysa, bu erken doğumun göstergesi değil, bebeğinizin hareket tercihidir.
Hamileliğinizin Seyri: 20. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftada rahminiz tam göbek deliğinizin seviyesinde.Bundan sonra da her hafta 1 cm yukarı çıkmaya devam edecek.Bu haftada çok ilginç olan bir bulgu göbek deliğiniz ile kasıklarınız arasındaki pubis kemiği arasındaki mesafenin cm cinsinden yaklaşık olarak gebelik haftanıza tekabül etmesidir.Bu haftada aynı zamanda göbek deliği ile pubis arasında kalan çizgi koyulaşmaya başlayabilr. Bu çizgi doğumdan bir kaç ay sonraya kadar tamamen kaybolur.Doktorunuzun size önerdiği demir) vitamin ilacını almayı unutmayın. Özellikle kansızlığınız varsa, bebeğinizin ihtiyacı olan demiri hiçbir gıdayla sağlayamazsınız.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Eğer kızınız olacaksa bu haftada ilkel yumurta hücreleri oluşmaya başlamıştır.Bebeğiniz bu haftada yeni doğmuş bir bebek gibi uyku ve uyanıklık dönemlerinden geçer. Bebeğinizin boyu bu hafta yaklaşık 25 cm, ve ağırlığı yaklaşık 320 gram.
Hamileliğinizin Seyri: 21. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftadan itibaren bebeğinizin oynama sıklığı ve hareketlerin hissedilebilirliği artacacak. Siz de bebeğinizin hareketlerini daha çok hissetmeye başlayacaksınız. Yalnız bu hareketler istikrarlı olmazsa korkmayın.Hareketler bebeğinizin beyin dokusu geliştikçe daha istikrarlı ve anlamlı olacaktır.İleri ki haftalarda bebeğinizin seslere, yediklerinize ve hatta sizin konuşmanıza tepki verdiğini göreceksiniz.Bazı anne adaylarında bu ve ileri ki haftalarda burun kanamaları yaşanabilir. Bu burun kanamalarının sebebei vücuttaki kan miktarının artması ile dışarıya yakın olan burun içindeki kılcal damarların daha kolay çatlamasıdır.Bu kanamalr normal kabul edilse de her burun kanaması bu duruma bağlanamaz. Bu yüzden mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu hafta bebeğinizin kalbi daha fazla kan pompalamaya başlar. Bebeğinizin içinde bulunduğu ortam az oksijene sahip olduğu için kalp kası daha hızlı çalışmak durumundadır ve kan vücudu daha hızlı dolşır. Bu yüzden bebeğinizin kalp atışları dakikada 120-160 a kadar çıkabilir.Bazı anne adaylarında plesenta doğum kanalı girişine yakın duruma gelebilir(buna 'eş aşağıda'da denilir)Bu plesenta previa(önde gelen plesenta) durumunda kanamalar yaşanabilir. Fakat plesenta zamanla normal yerine döneceğinden bu kanamalar da kesilecektir.Bu haftada bebeğinizin boyu 28 cm, ağırlığı da 400 gram civarındadır.
Hamileliğinizin Seyri: 22. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Rahminizi göbeğinizin iki parmak üstünde hissedebilirsiniz.gebelik süresince vücudunuzun ağırlık merkezi sürekli değiştiğinden, kemikleriniz zorlanır. Bu da size ağrı olarak dönebilir. Ayrıca çatınızı oluşturan kemikler bu haftadan itibaren doğuma hazırlanmaya başlarlar.Bu çalışmalar da size ağrı olak dönebilir. Bel ağrısı konusunda 11. haftadakai önlemlere ek olarak şu önlemleri alabilirsiniz:1) Alçak topuklu ayakkabıları tercih edin. Çok topuklu ayakkabılar kadar , hiç topuğu olmayan ayakkabılar da belinizi zorlayabilir.2)Günlük yürüyüşler yapın.3)Oturduğunuzda dizlerinizin kalça seviyesinden yüksek olması için bir tabure kullanın.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğiniz bu haftada gerçek bir insanın küçültülmüş hali gibidir. Ağırlığı yaklaşık 500 gramdır.Bebeğinizin göz kapakları da gelişmiş, ve bunları hareket ettirmeye başlamıştır.bebeğinizin kaşları çıkmıştır ancak çok belirsizdir. Zatn genellikle bebeklerde kaşlar doğumdan sonra 6. ayda belirginleşir.Bu haftadan itibaren bebeğinizin beyin gelişmesi hızlanır.Erkek bebeklerde testisler karın için boşluktan skrotuma(testisleri taşıyan torbamsı genital gölge) inmeye başlar.Bebğinizin omurgası oluşmuştur ve neredeyse tüm kemikleri teker teker sayılabilir.
Hamileliğinizin Seyri: 23. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftalarda bebeğinizin tekmeleme, omuz atama ve ve yumruklama gibi hareketlerinin değişikliklerini hissedebilirsiniz.Bebeğinizin alanı boldur.Bu dönemde ruhsal dalagalanmalar yaşıyorsanız bu da normaldir. Üzerinde fazla durmamaya çalışın.Bu haftada sebepsiz karın ağrılarına rastlanabilir.Bu ağrılar genelde kısa süreli sancılar halinde gelirler. Bunlar, rahim bağlarının rahimden daha yavaş büyümesine bağlanırlar.Yine de doktorunuza danışmalı ve ağrının başka bir sebepten dolayı gelişmediğine emin olmalısınız.Bu haftada karnınızda bir gerilme hissedebilirsiniz. Bunun sebebi döl yatağı kasınızın doğuma hazırlanmaya başlamasıdır.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu haftada bebeğin vücudundaki oranlar normale dönüyor fakat başı hala vücuduna göre biraz büyük.Bebeğinizin bu hafta orta kulak kemikleri gelişimi devam ediyor. Sesleri işitmeye başlayacak. Bebeğinizle konuşun.Bu haftada lanugo koyulaşmaya başlar.Bu hafta bebeğinizin boyu yaklaşık 31 cm, ağırlığı yaklaşık 550 gram.
Hamileliğinizin Seyri: 24. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Doktorunuz bu haftada size 'şeker yükleme' ya da 'şeker tarama' şeklinde bir test önerebilir.Getasyonel diyabet(gebelikte dörülen şeker hastalığı) hiçbir belirti göstermeden ortaya çıkabilir.Testin yapılması için doktorunuza başvurmalısınız.Bu hafta içeirisinde erken doğumun belirtilerine dikkat etmelisiniz.Erken doğumlar, özellikle yaz aylarında daha çok yaşanır.Bunun sebebi kadınlardaki su kaybına bağlanır. Bu yüzden bol su içmeye devam edin. Aşağıdaki belirtilerden birinin varlığı durumunda doktorunuza başvurun:1)1 saatte 5 kezden fazla kramp ve kasılma 2)Vajinanızdan gelen parlak kırmızı kan 3)Yüz ve ellerde şişme ve kabarma(pre-eklampsi belirtisi)4) İdrar yaparken ağrı,idrar yolları,böbrek ya da sidik torbası enfeksiyonu 5)Keskin veya uzun karın ağrısı(pre-eklempsi belirtisi) 6)Akut ya da devamlı kusma(pre-eklempsi belirtisi) 7)Vajinadan ani sulu ve berrak sıvı glmesi 8)Sırtağrısı9)Şiddetli pelvik basınç
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu haftada bebeğiniz kas v ekemik dokusu güçlenmektedir. Bu da bebeğinizin hareketlerinin daha belirgin olacağı anlamına gelir.Sizin aldığınız kalsiyum bu haftadan itibaren çok önemlidir. Bebeğiniz asla kalsiyumsuz kalmaz ama sizin kemiklerinizdeki kalsiyum azalabilir.24. hafta hamilelikte bir dönüm noktası kabul edilir. bunun sbeebi bu haftadan itibaren bebeğin algılarının önemli bir kısmı gelişir. bebk uyarılara karşı bilinçli cevap vermeye başlar, tepkileri refleks değildir.Bebek öğrenmeye, bilgileri hafızasında toplamaya, düşünerek cevap vermeye başlar. Amerika, kanunen bu haftadan itibaren bebeği kendi hak ve özgürlüklerine sahip bir birey olarak görür. Türkiye'de bu tarih 26. haftadan sonradır.Bebğiniz bu haftada yaklaşık 32 cm boyunda, 640 gram ağırlığındadır.Bebeğiniz bu hafta kahverengi yağ depolamaya başlar. Bunun sebebi ısı dengesini korumak istemesidir.Isı dengesinin bozulması erken doğan bebekler için çok önemlidir.Bu aşamada doğan bebek, yoğun bakım ünitesine kaldırılı ve burada asıl doğum tarihine kadar kalabilirler. bu zamanda doğan bebekler için başka bir tehlike de akciğer gelişimidir.Eğer erken doğum önceden farkedilirse bebeğin akciğer gelişimini sağlamak için bazı ilaçlar verilebilir.
Hamileliğinizin Seyri: 25. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Rahminiz bu hafta futbol topu biyüklüğüne erişmiştir. Bu ağırlık beldeki sinirlere baskı yapar. Bu baskıda belde ve bacaklarda zonklama tarzında ağrılara yol açar.Bu ağrılara çare olarak sık sık pozisyon değiştirmek, ılık duş almak ve ağrıyan yerlere buz tatbik etmek işe yarayabilir. Eğer ağrılarınız çok şiddetli olursa doktorunuzun önerdiği ağrı kesicilerden kullanabilirsiniz.Karnınızın tam olarak dışarıya çıkmasına izin verin.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu hafta da kemikler gelişmeye devam ediyor, sertleşiyorlar. Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 33 cm ve 800 gram.
Hamileliğinizin Seyri: 26. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta içinde rahminizde zaman zaman ortaya çıkan, ani kasılma ve gevşemeler olabilir. Bunlara Braxton-Hicks kasılmaları denir.Bunlar ağrısız, adet krampları gibi, düzensiz aralıklarla gelen kasılmalardır.Bu kasılmalar rahmin doğum sancıları için antreman yapmasıdır. Bu kasılmalar çoğu annede 30. haftadan sonra başlasa da bu haftalarda da görülebilirler.Bu kasılmalar günlük yaşamınızı etkileyecek kadar sık oluyorsa erken doğum belirtisi olabilirler. Bu durumda doktorunuza başvurmalısınız.Erken doğumun en önemli belirtisi rahimde çıkan ağrısız düzenli kasılmalardır.Kasılmaları anlamak için avuçiçinizi karnınıza hafifçe dokundurun. Avucunuz altında rahminiz toplanıyor hissi varsa bu kasılma belirtisidir. Bu kasılmalar ağrısız olabilir.Saatte dör kez ya da daha çok ortaya çıkan kasılmalar erken doğum belirtisi olabilir.Erken doğum belirtilerini bir önceki haftada anlatmıştık.Bu hafta dışarıdan da bebeğin hareketleri hissedilmeye başlanır.Yani çevrenizdekilerle bu deneyimi paylaşabilirsiniz. Rahat bir uyku pozisyonu almalı ve uyumak için fırsatları değerlendirmelisiniz. Birkaç yastıktan destek almak yararlı olabilir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizn akciğerlerinde hava kesecikleri ve damarlar oluşmaya başladı.Bu hava keseciklerini döşeyen surfaktan adlı madde de üretilemeye başlandı.Surfaktan adlı madde hava keseciklerinin sönmeden kalabilmesi için çok önemli bir maddedir.Bu hafta bebeğinizi tüm diğer bireylerden ayıran el ve ayak izleri oluşmaya başlayacak.Bebeğiniz sizi ve çevrenizi duymaya başladığından, bazı seslerde bebeğinizin zıpladığını hissedebilirsiniz.Rahminiz aynı zamanda ışığı biraz geçirdiğinden bebeğiniz karanlık ve aydınlığın farkında olmaya başlar.Bebeğinizin boyu bu haftada yaklaşık 34 cm, kilosu ise yaklaşık 820 gram(550-1330)
Hamileliğinizin Seyri: 27. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Tebrikler! Üçüncü trimesterdesiniz. Artık rahminiz göğüs kafesinizie yaklaştıkça diyaframınıza baskı yapmaya başlayabilir. Bu yüzden derin nefes almakta zorluk çekebilirsiniz.Bu akciğerlerinizin tam olarak şişmemesinden kaynaklanır. Başınızın altına bir yastık alarak uyumak sizi rahat ettirebilir.Gebelik hormonlarınız sizin dakikalık olarak nefes almanızı sağladığından bebeğinize yeteri kadar oksijen veriyorsunuz.Rahminiz büyüdükçe göbek deliğinizin dışarı doğru çıktığını görebilirsiniz.Bu durum göbek çevresindeki kasların zayıflamasından dolayı ortaya çıkar ve doğumdan sonra kaybolur. Sizin göbek deliğiniz ve bebeğin göbek bağı arasında hiçbir bağlantı bulunmadığından bu durum bebeğinize zarar vermez.Göbek deliğinizden aşağı doğru inen çizgi belirginleşir ve aşağı indikçe kalınlaşabilir.Fakat bu çizgi doğumdan aylar sonra kaybolur.Bu haftada kilo almaya devam edeceksiniz. Ama bu ilolar sağlıklı bir hamilelik için gerekli. Bu dönemde diyet yapmanız bebğinizin tam olarak beslenmesini engelleyeceğinden kesinlikle tavsiye edimemektedir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğiniz bu haftadan itibarengöz açıp kapama hareketlerini tam olarak yapmaya başlar.Bebğiniz bu hafta içerisinde yaklaşım 950 gram olacak. Fakat bebek ağırlıkları geniş bir yelpazede seyredebilir.Sizin ve eşinizin yapısal özellikleri bağlı olarak bebeğinizin ağırlığı 650 gramla 1500 gram arasında değişebilir. Bebğinizin kilosu düşükse doktorunuzun vereceği tavsiyelere uyarak kilo almasını sağlayabilirsiniz.İri bebek ve düşük kilolu bebek tanıları seri ölçümlerle konur.Bu ölçümlerle bebeğin belli bir zaman dilimi içinde ne kadar kilo aldığı belirlenir.bebğin karın çevresi kesitinin ölçümü gelişme geriliği tanısının konmasında çok önemlidir.Bu haftanın sonunda bebeğiniz yaklaşık 35 cm ve 950 gram(650-1500) ağırlığında.Bebeğinizin derisi şu anda kırış kırış. bu durum doğduktan birkaç hafta sonrasına kadar devam edecek.
Hamileliğinizin Seyri: 28. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Üçüncü trimesterde ikincisindeki kadar rahat olmayabilirsiniz.Bacak krampları, basur, varisler,kaşıntılı cikt çatlakları, bel ağrıları, ayağınızda şişmeler, mide yanması, hazımsızlık şiketleri gibi şikayetler bu dönemde artacaktır.Bunların çözümü için doktorunuza danışın. Bu haftalarda eşinizin size masaj yapması iyi gelebilir.Soğuk algınlığı riskine karşı C Vitamini içeren meyveleri ve sebzeleri(çilek, portakal,kivi,brokoli vbg.)bol bol tüketmelisiniz.Bu haftada memenizden sızıntı başlayabilir. Ancak başlamaması durumu daha sonra süt veremeyeceğiniz anlamına gelmez.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin kaş ve kirpikleri çoktan oluştu. Saçları da uzuyor.Gözleri tamamen işler durumda.Akciğerleri solunum özelliği kazansa da bu hafta doğan bebeklerde surfaktan adlı maddenin yetersizliğinden dolayı solunum problemleri yaşanabilir.Bebeğiniz başaşağı duruş olan normal duruş yerine bu haftada rahme oturur şekilde ters duruyor olabilir. Bu da doğum sırasında makat geliş denilen duruma işaret olabilir. Yani bebeğinizin ilk olarak kafası değil, makatı gelir. fakat bebeklerin çoğu bu haftalarda sık sık karar değiştirdiklerinden miyadında doğumların ancak 4 ü bu şekilde gerçekleşir.Bebeğiniz bu haftada vücut ısısının dengelenmesinin kontrolünü ele almaya başlıyor.Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 36 cm boyunda ve 1050(750-1680) gram ağırlığında.
Hamileliğinizin Seyri: 29. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftadan itibaren ellerinizdeki şişlikler artabilir ve ellerinizi yumru yapmakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca yüzükleriniz dar gelmeye başlamış olabilir. Parmağınızdan çıkamayacak hale gelmeden yüzüklerinizi çıkarmakta fayda var.El ve yüzünüzdeki şişmeler çok oluyorsa doktorunuza danışın. Bacaklarınızda kramp ve kasılmalar hissederseniz bu sizin kalsiyumu az aldığınız anlamına gelmemektedir. magnezyum ve kalsiyum denegesizliğinden dolayı bu durum ortaya çıkabilir. doktorunuzla konuşup magnezyum takviyesi konusunda bilgi alabilirsiniz.Daha önceden egzersiz yapmıyorsanız sizi çok yoracak egzersizlerden kaçının. Yürümek, jogging ve yüzmek gebelik için en iyi egzersizlerdir.Yüzme bir sorun çıkmadığı sürece gebeliğin sonuna kadar devam ettirilebilir.Girdiğiniz havuz ve denzin çok temiz olduğundan emin olun
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu hafta bebeğinizin ışık, tat, ses, koku algıları tam olarak gelişmiştir.Bebeğinizin bağışıklık sistemi bu hafta gelişmeye başladı.Bebeğinizin bu haftaya kadar sadece sizin yardımınızla devam eden beden savunmasına bebeğinizin bağışıklık sisteminin yardımı başladı.Her ne kadar doğduğunda bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmiş olsa da sizin sütünüzle ona geçen antikorlar beden savunması için çok önemlidir.Antikorlar yabancı hücreleri vücuttan uzaklaştıran silahlardır.Bebeğinizin boyu bu hafta ortalama 38 cm, ağılığı 1300 gram(900-1900)dır.Bebek için karnınızdaki alan azaldığı için daha küçğk hareketler hissedbilirsiniz.
Hamileliğinizin Seyri: 30. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Gebelikte en iyi yatış pozisyonu sol yandır.Vücuttaki kanı kalbe geri taşıyan ana toplardamarlar karnınızda sağ tarafta bulun duklarından, sol yanınıza yatmak bu damarlara basıncı düşürür.Bu da organlardan kalbe dönüşün en iyi şekilde olmasını sağlar.Bu şekilde uyursanız karnınızın altın abir yastık koyun.Mideden yemek borusuna asit kaçağı sebebiyle mide yanması'reflü' yaşayan anne adaylarının yemekten hemen sonra uzanmaması gerekir.Simit, poğaça, asitli yiyecekler ve midenin aşırı dolması reflüyü tetikler.Yatarken vücudun üst kısmının alt kısmından hafifçe yüksekte tutulması mideden gelen asidin yemek borusuna kaçmasını engelleyebilir.Mide ile yemek borusu arasındaki kapak tek yönlü çalışır ve yemek borusunun midedeki asitlere karşı savunması yoktur. Bu yüzden yemek borusunda kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu şikayetinizi aldığınız önlemlerle gideremiyorsanız, doktorunuzun önerdiği asit kaçağını giderici ilaçları kullanabilirsiniz.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizde çıkan lanugo tüyleri yavaş yavaş kaybolur.Kan yapma işlevi yavaş yavaş karaciğerden kemik iliğine geçmeye başladı.Bu haftada emzirme eğitimine başlayabilirsiniz.Bu hafta bebeğinizin boyu yaklaşık 39 cm ve ağırlığı yaklaşık 1400 gram(1000-2080)
Hamileliğinizin Seyri: 31. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftada sık sık rüya görebilirsiniz.Bu kadar sık rüya görmenizin sebebi gebeliğin biyokimyanız üzerinde yaptığı değişimlerdir.kalkar kalkmaz gördüğünüz rüyayı not edin, yoksa saniyeler içinde unutursunuz.Bu haftada sırt ağrılarınız devam edebilir. Bunun için eşinizden masaj istemeli,egzersiz ve gerilme hareketleri yapabilirsiniz.gebelikte vücudunuz relaksin adı verilen bir hormon salgılar.Bu hormon bebeğiniz doğması için gerekli pelvis rahatlığını ve hareket kabiliyetini sağlar. bu hormon aynı zamanda paytak bir yürüyüş şekline de yol açabilir.Bu şu anda rahatsız edici olabilir ama doğum sırasında sizi rahat ettirecektir.Bazı kadınlarda bu dönemde hiçbir rahatsızlık yaşanmaz. Bu bebeğin doğuma hazırlanmadığını göstermez.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin gelişimi bu hafta yavaşlıyor.Beyin dokusu işlevsel gelişimini sürdürmeye devam ediyor.Akciğerdeki surfaktan yapımı bu haftadan itibaren hızlanacak.Bebeğiniz diğer haftalara göre bu haftalarda daha hareketlidir. Bunun sebebi amniyos sıvısının çoğalması ve ebebeğin hareket etmesi için daha fazla yer bulabilmesidir.Bebeğinizin yeri giderek azalacağından hareket nitelikleri de değişecek.Bebek hareketlerinin azaldığından korkuyorsanız, ilk olarak sakin bir odada istirahate çekilin.Karnınız açsa birşeyler yiyin.Eğer hala azaldığından şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurun.Bebeğinizin irisi bu hafta ışığa tepki verebilir. Bebeğinizin deri rengi kırmızıdan pembeye döner.Bu hafta bebeğinizin boyu yaklaşık 40 cm, kliosu yaklaşık 1650 gram(1180-2350).
Hamileliğinizin Seyri: 32. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftanın sonunda yasal doğum izni hakkınız başlar. Bu haftadan itibaren doktorunuza iki haftada bir gitmelisiniz.Bu haftalarda doğumun nasıl olacağı hakkında sorular sormaya başlayabilirsiniz. Doğumun ne kadar sancılı olacağını bilemezsiniz ancak yapılan araştırmalara göre doğumdan önce doğum eğitimi alan anneler daha az sancılı doğumlar yaşamaktadırlar.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin yeri giderek daraldığı için vaorlan yeri en iyi şekilde kulanmaya çalışır.Bebeğiniz içgüdüleri,deneme yanılma yöntemiyle ve rahminizin mekaniği ile en iyi şekli bulmaya çalışır.Bacaklar kalçadan ve dizlerden tam bükülmüş,ayaklar çapraz,kollar omuzlardan ve dirseklerden tam bükülmüş, eller çapraz,her el karşı taraf dirseiği kavramış,sırt sıklıkla sol yana yaslanmış(%90), boyun öne doğru bükülmüş ve çene göğüs kafesine değmiş durumda.Bu pozisyon kordonu basıya uğramak ve doğum kanalına en iyi şekilde girmek açısından çok önemlidir.Ayrıca bu şekilde bebeğiniz kol ve bacaklarını dar bir alanda hareket de edebilir.bebeğinizin yüzündeki kırışıklıklar yavaş yavaş kaybolur ve saçları uzar.Bebeğiniz ağırlık kazanmıştır. Bunun çoğu kısmı yağ ve kas dokusudur.Bebeğinizin boyu bu hafta yaklaşık 41 cm, ağırlığı 1780(1300-2500) gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 33. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bazı anne adaylarında gebelik ilerlemesine rağmen karın fazla büyümemiş olabilir. Doktorun ultrasonda bebeğinizin boyutlarını normal bulmuş olması şartıyla bu olası bir durumdur ve annenin yapısal özelliklerine bağlıdır.Ayak bileklerindeki şişmeler gebelikte normal kabul edilse bile elde ve yüzde şişme, şiddetli başağrısı, sinek uçuşması,şimşek çakması,şişmelerin 2-3 gün içinde aniden artması, karın ağrısı, bulantı-kusma, kendinizi hasta hissetme gibi durumlarda preeklampsi(gebelik zehirlenmesi) siz konusu olabilir. Hemen doktorunuza başvurmalısınız.Tansiyon yükselmesi, idrarda protein vevücutta şişme ile seyreden bu hastalık ciddi bir durumdur.Vücut dokularında sıvı tutulumu bu hafta elde uyuşmalara yol açabilir.Bu uyuşmalar hamilelikle birlikte ortadan kalkar.Bu durum ileri boyutlara varırsa parmakları sabit tutacak atele takılabilir.Şu anda bebeğin dizini dirseğinden ayırabilirsiniz.Küçük ritmik vuruşlar da hissedebilirsiniz ki bunlar bebeğin hıçkırmalarıdır ve paniğe gerek yoktur.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğiniz amniyos sıvısı içindedir. Bu sıvının miktarı doğuma kadar hemen hemen sabit kalır. Bebeğiniz bu sıvıyı yutar; sıvı akciğer ve cildinden de emilir.Eksilen sıvı bebeğinizin idrarını yapmasıyla tamamlanır. Bu sıvı bebeğinizi dış ortama karşı korur ve steril bir sıvıdır.bebeğinizin sıvısının azalması kordona baskı oluşma tehlikesi yaratır. Bu yüzden her kontrole gittiğinizde doktorunuz bu sıvının miktarını da ölçer.Bebeğiniz beyin dokusu hızla gelişmeye devam ettiği için başı da büyür. erkek bebeklerde testisler tam olarak karın boşluğundan skrotuma(torba) yerleşmişlerdir.Bbeeğinizin ortalama boyu yaklaşık 42 cm, kilosu yaklaşık 2000(1480-2750) gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 34. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Braxton-Hicks kasılmaları bu haftadan itibaren sıklaşmaya başlayabilir.Bu kasılmalar gerçek doğum sancılarının aksine kısa sürerler, düzensizdirler ve ağrısızdırlar. Bu kasılmaları yaşamak iyidir çünkü bu vücudunuzun doğuma hazırlandığıunı gösterir.Bazı durumlar hariç, gebeliğinizin bazı dönemlerinde cinsel ilişkiye girmekten sakınmaya gerek yoktur.Orgazm olma sırasında rahminizde kısa süreli kasılmalar olabilir. ancak bu kasılmaların bebeğine zarar verdiğine dair bir kanıt yoktur.Cinsel ilişki için en rahat olduğunuz pozisyonu kendiniz belirlemesiniz. Karnınıza baskı olmayacak şekilde daha öneceden alışmış olduğunuz pozisyonu değiştirebilirsiniz.Eğer kendinizi vajinal şekilde rahat hissetmiyorsanız, oral seks, karşılıklı uyarma gibi yöntemler deneyebilirsiniz.Bu haftalarda fiziksel ve ruhsal durumunuz sebebiyle cinsel isteğiniz azalmış hatta yokolmuş olabilir.Kendinizi zorlamayın. eşiniz bunu anlayışla karşılayacaktır.Bu haftada dinlenmek için kendinize biraz daha zaman ayırın.Fazla enerjinizi almayacak ama sizi mutlu edecek aktiviteler yapın.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bu haftadan itibaren bebeğinizin solunum hareketleri sıklıkla gözlenebilir.Bu hareketler dış dünyadaki solunuma hazırlıktır.Bu bebeğinizin sağlıklı gelişiminin göstergesidir.Bu haftadan itibaren bebeğiniz günde 20-30 gram alacak.Bu haftanın sonunda bebğinizin boyu yaklaşık 43 cm,ağırlığı 2200 (1680-2930) gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 35. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Dikkat etmeniz gereken en önemli şey bebeğinizin hareketleridir. Bu hareketler bebeğinizin kaslarının gelişmesi açısından çok önemlidir.Çeşitli zamanlarda bebeğiniz nispeten daha z hareket edebilir(sizin açlığınız,yorgunluğunuz,uykusuzluğunuz)Her bebeğin harekt düzenini kendi annesi bilir.Düzenli olarak hareket etmekteyen, aniden hareketleri kesilen bebekte problem olması gerekmez ama ileri inceleme amacıyla NST(nonstres test) yapılması gerekebilir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğiniz bu hafta doğsa bile, yoğun bakıma girmeden hayatını sürdürme ihtimali çok yüksektir.Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 44 cm, ağırlığı 2490(1850-3200) gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 36. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftadan itibaren doktor ziyaretleriniz haftada bir olacak.Aklınızda 'doğum nasıl olacak*' düşüncesi olabilir.Doğum yapacağınız yeri ve yatacağınız odayı önceden görmek sizi rahatlatabilir.Artık tüm gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde hem normal doğumda hem de sezeryanda epiduralli doğum yaygınlaşmakta. Epidural sanıldığı gibi yeni bir yöntem değildir.epidural anne adaylarının %90 ında ağrısız ve konforlu bir doğuma olanak verir.Ağrı bebekte fetal distres(bebeğin sıkıntıya girmesi)yaratabilen bir durum olduğundan doğumda ağrının giderilmesi fetal distres ve buna bağlısezeryan riskini ortadan kaldırır.ama epidural, ıkınma için gerekli kas gücünü azaltabileceğinden,doğum evresinin ikinci evresinin uzamasına ve vakum uygulama gerekliliğinin doğmasınaneden olabilir.epidural kullanımına doktorunuzla birlikte karar vereceksiniz.Bu haftada karnınızın aşağı doğru indiğini görebilirsiniz.bunun en önemli sonucu mide yanması, nefes darlığı, kaburga ağrısı gibi şikayetlerden kurtulmanızdır. Bu aynı zamanda bebeğinizin doğum kanalına girdiğini ve doğumun yaklaştığını da gösterebilir. Kesin bir gösterge değildir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin yağ dokusu giderek artmaya devam ediyor.Kolları ve parmakları daha da dolgunlaştı.gebelikler genelde 38.-42. haftalar arasında olsa da bu haftadan sonra doğan bebekler prematüre olarak tanımlanmaz, yani erken doğum sayılmaz.Bu haftada bebeğinizin ortalama boyu 46 cm, ağırlığı 2700(2080-3330) gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 37. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu haftadan itibaren ev işlerinden izne ayrılın.Bebğiniz artık her gün 25-30 gram ağırlaşıyor. Bununla birlikte yeri de daralıyor. Bu yüzden hareketlerini farklı hissetmeye başlamış olabilirsiniz.Bu haftada doktorunuz size 'çatı' ya da 'pelvis' muayenesi önerebilir.Bu doğuma engel olabilecek bir çatı darlığını önceden tespit etmek için yapılan bir muayenedir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin bu haftada yaptığı hareketler doğduğunda yapacağı hareketlere çok benzer.Bu hareketler arasında hıçkırma, gerilme , irkilme ve parmak emme yer alır.Bu haftada ayrıca sık sık solunum hareketleri yapar. Akciğerlere hava girmese de bu hareketllerin amacı solunum kaslarını güçlendirmektir.Bu hafta bebeğinizin boyu 47 cm, ağırlığı 2850 (2250-3500) gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 38. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Doğumların %75i 38.-42. haftalar arasında gerçekleşir.Bu haftadan itibaren doğum sancıları her an başlayabileceğinden nasıl olacakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.Gerçek doğum eyleminin en önemli özelliği kasılmaların düzenli aralıklarla olmalarıdır.Önceleri daha az sıklıkla yine düzenli gelen doğum sancıları bir evreden sonra 10 dakikada üçkez ortaya çıkarve her bir kasılma 50 saniye sürer.Gerçek doğum kasılmaları istirahatle geçmez.Şiddeti zaman içinde giderek artar.Eğer kasılmalarınız geçmiyorsa ve düzenliyse hastaneye gitme zamanı gelmiştir.'Nişan'denilen hafif kanlı-sümüksü akıntı,serviksteki bebeği koruyucu tıkacın atılmasıdır.Nişanın atılmasından ilk iki gün sonra doğum genellikle başlar.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğiniz günde 25-30 gram almaya devam ediyor.Bebeğinizin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkı da birikmeye başlar. Bu dışkı doğumdan sonraki ilk 24 saatte çıkarılır.Buna karşı idrar yapmaişlevi devam ettiğinden amniyos sıvısınıın varlığı da devam eder.Bu haftanın sonunda beğinizin ortalama boyu 48 cm, ağırlığı ise 2950(2500-3650) gramdır.
Hamileliğinizin Seyri: 39. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta içinde doğum yapma olasılığınız oldukça yüksektir.her anne adayında doğum kasılmalarla başlamayabilir. Kanamanız olduğunda, bebek hareketlerinde azalma hissettiğinizde,sularınızın gelmesi durumunda veve kendinizde herhangi normal dışı bir durum hissettiğinizde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin boyu ortalama 49 cm, ağırlığı 3200(2650-3800)gram.
Hamileliğinizin Seyri: 40. Hafta
- Vücudunuzdaki Değişimler
Bu hafta sonunda doğum yapmış olma olasılığınız yüksek.hastaneye en kısa sürede ulaşmak için gerekli hazırlıkları yapın.
-Bebeğinizdeki Gelişimler
Bebeğinizin boyu ortalama 50 cm, ağırlığı ortalama 3350(2770-3900) gram.
www.milupa.com.tr sitesinden alıntıdır
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder