11 Mayıs 2010 Salı


Anne olmak

Anne olmak yaşamda önemli bir dönüm noktası. Anne olmayı beklemek zorlu bir süreç. Bu süreç boyunca her anne adayının yaşadığı bazı endişeler oluşuyor. Tanı Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık'tan Psikolojik Danışman Işın Akı anne adayları için bazı önerilerde bulunuyor.

Hamilelik dönemi çok ilginç bir dönem. Kapalı bir kutuda anne ve baba adayları merakla bebeğin kime benzeyeceğini, sağlığını düşünür, durur. Büyüme hayalleri ile bebeğin karındaki hareketi, cinsiyeti, odası, kıyafetleri, gelecekte okuyacağı okullar, seçeceği meslek vb. ile ilgili hayaller kurarlar. Kim bilir belki siz de aynı duyguları paylaşıyorsunuz. Bebek ve anne sadece babanın değil herkesin ilgi odağı olur. Aile, arkadaşlar herkes bebeğin hareketlerini izler, hediyeler getirmeye başlarlar. Bebeğin çekilmiş ultrason resimlerinden albümler oluştururlar. Çevre böylesine ilgiliyken anne ve baba farklı duygular yaşarlar. Işın Akı konuyla ilgili şunları söylüyor: “Anne-baba çevrede bebekle ilgili her şeyi seçici algılar. Çevresinde arabayla dolaşan sevimli bebekleri görür,sempati duyar.Kendi çocuğu ile karşılaştırır.Ben de böyle gezeceğim vs. gibi hayaller kurar. Anne adayı eşinden de farklı yaşar bu duyguyu. Eşinin de aynı şeylerle ilgilenmesini,hissetmesini ister,ancak bu mümkün değildir.Kadının hormonları ile erkeğin hormonları farklıdır.Baba anne gibi hassasiyet göstermediğinde,anne “acaba bu çocuğu istemiyor mu?” duygusunu bile yaşayabilir.Hormonlardaki değişimin etkisiyle annede aşırı duygusallık görülebilir. Fakir bir çocuk görünce ağlama hissi,vs..yaşar. Bebeğin doğumu ile ilgili planlar yapar,doğumdan da korkar.Hangi doğum daha iyidir,risksizdir,vs…araştırır."

Anne adayının endişeleri

Hamilelik gerçeğinin öğrenilmesiyle birçok anne adayı fark davranışlar içine girer. Nasıl mı? Işın Akı şu örnekleri veriyor: "Sağlık açısından pek çok şeyi önemsemeyen anne bebek üşümesin diye daha sıkı giyinebilir, yemeğine, içmesine özen gösterebilir. Ancak her şeyden öte doğumdan sonra iki kişilik hayat üç kişilik olacağı için anne belirsizlikten de korkabilir.Evdeki iki kişilik denge yeniden bozulacak ve tekrar kurulacaktır.Evlenir evlenmez bebek bekleyen annelerde de bu sorun yaşanabilir.Evliliği, ilişkileri, dengeleri oturtamadan,evlilik hayatında eşini bile tanıyamadan bebek sahibi olan annelerde zorlanma daha çok görülmektedir.Anne bebeğine duygusal yatırım yapar.Her şeyi onun için yapmaya başlar.İşle ilgili hedefleri,oturdukları evi,yaşayacakları semti,vs..bebeğinin geleceği için planlar.Büyüyeceği semt,arkadaşları,evin olanakları,vs..her şey bebek içindir. Pek çok anne hamileliğinde bebek hareket etmeye başlayınca ev arama,taşınma,eşya değiştirme dönemine de girer.Bebek yürürken,emeklerken çarpmasın,toz tutan…….kaldıralım,vs..gibi hareketliliğe kalkışır.”

Anne ve baba farklı tepkiler verir

Bebek fikri aileye yeni heyecan,amaç,güzellik getirir. Ailece herkes bebek için seferber olur. Araştırmalar huzurlu,mutlu hamilelik geçiren annelerin bebeklerinin daha az uyku sorunu yaşadığı,daha az gazlı oldukları gösterir. Bu açıdan hamilelik dönemini iyi geçirmek çok önemli. Anne adaylarının yukarıdaki gibi gerginlikleri, endişeleri az taşıması gerekir. Anne adaylarının aklını en çok takılan konu ise babanın bebeğe tepkisinin ne olacağıdır. Acaba sever mi,ilgilenecek mi,yoksa ben bebekle tek başıma mı ilgileneceğim, gibi duygular yaşar. Oysa bunu çok da düşünmemek gerekir. Bakın Işın Akı konuyla ilgili ne diyor: “Anne babayla kendini bileşik kaplar gibi görür.Ben ne hissediyorsam,nasıl tepki verirsem o da öyle vermeli, diye düşünür. Ancak kadınlar neden odaklıdır, erkekler sonuç ….Evet….ama…..anne odaklıdır.Kadın-erkek arasındaki farklılıklar da duyguların yaşanmasında önemli bir etkendir."